Hvorfor tilkalle en saltilpasser?

Uansett hvilken disiplin du holder på med, eller hvilket nivå du rir, er en riktig tilpasset sal nødvendig for at hesten skal kunne bevege seg fritt og uten hindringer. En korrekt tilpasset sal vil og kunne hjelpe rytter å finne riktig balanse.

Hestene er ikke bygd for at vi skal sitte på dem, derfor er det viktig å ta hensyn til det ved å fordele vekt jevnt over hestens bæreflate. En feil tilpasset sal kan skape mange problemer for hesten, som spenninger og øm muskelatur, hevelser og trykkskader i ryggen, halthet og generelt dårligere prestasjon.

Hestens bæreflate er ikke så stor som man kanskje tror. Som et utgangspunkt skal bompunktet på salen ligge ca. 4-5 fingre bak skulder når frambeina er rett, det kan variere noe fra hest til hest. Salen skal ikke ligge bak det siste ribbeinet(T-18) som du finner ved å se på hvor hestens hårlag møtes på siden av buken og trekke en svak bue fermover opp til ryggraden. I noen tilfeller gjøres det unntak/kompromiss ved at salen ligger bak T-18 i tilfeller der rytter trenger et større sete enn hva hestens rygg har plass til. Det må gjøres en vurdering for hver enkelt hest om det er forsvarlig, i de tilfeller hvor hesten vil kunne få økt belasting den ikke tåler vil konklusjonen være at rytter er for stor for hesten eller ponnien og bør ikke ri den.

For å finne riktig setestørrelse kan man plassere hånden flatt på salen bak halebeinet når man sitter midt i salen. Det skal være plass til ca. en håndsbredde fra halebeinet til baksvisselen(enden på salen). Har du plass til mer er setet trolig for romslig, har du plass til færre eller ingen fingre er setet for lite og vil skape et større press for hesten bak. Dette vil gjelde for en typisk engelsk sal, merk at andre type saler vil kunne gi ulike preferaner.

Det er ikke alle hester som gir like tydelig beskjed selv om salen ikke passer. Hester er byttedyr fra naturen sin side og ved å vise svakhet vil den bli et lettere bytte for rovdyr, derfor vil det være godt innprintet i dem å ikke vise tegn til smerte. De vil fortsatt kunne vise at noe er galt men med mindre synlige tegn for et utrent øye. Mange hester har lært seg til å gå med ubehaget og/eller blitt straffet ved å vise tegn til ubehag. Noen kan være så låst i muskelaturen at man ikke får noen reaksjon ved berøring. Høy smerteterskel er ikke positivt i forbindelse med saltilpassing. Viser hesten din derimot tydelige tegn som at den blir sur ved på-saling og stramming av gjord, er urolig på stallgangen og eller ikke vil stå i ro når du skal stige opp er det på høy tid å finne ut hva som kan være problemet. For de fleste hester blir dette og en psykisk påkjenning og en forsvarsmekansime som de ikke lett glemmer, så selv om man gjør så godt man kan for å rette opp i det som er problemet er det ikke alltid det gir en rask endring hos hesten.

Har man så etablert at hesten viser tegn til ubehag er det viktig å se på helheten og ikke bare tenke at salen er feil. Det er et bra sted å starte med å få salen og utstyret sjekket, men det vil og ofte kunne være andre ubehag og vondter hesten kjenner på. Når var sist den fikk sjekket tenner? får den riktig hovstell? har den flyttet til ny stall eller endret for? Trives hesten med treningsopplegget du har lagt opp? trenger den veterinær eller en behandler? Dette er spørsmål du som hesteeier bør tenke over ved en utredning, og derfor er det viktig å ha et godt team av flinke fagfolk som kan hjelpe deg og din hest på best mulig måte.

Hvordan foregår en saltilpassing?

Ved en tilpassing starter jeg med å ta mål av hesten og noterer ned nødvendig informasjon om hest, eier/rytter og salen/e den bruker. Så ser jeg på salen/e. Det jeg først ser etter er om den har noen skjevheter, om bommen, sømmer og læret er helt. Og jeg sjekker tilstanden på panelene og stoppingen om det er en ullstoppet sal, luftmengde om panelene har det.

Deretter legger jeg salen på hesten og går igjennom punkt for punkt kriterier for å komme frem til om salen passer eller ikke, og om den kan justeres for å passe bedre. Så vil jeg ofte se hesten med salen/e under ridning etter tilpassing for å se hvordan hesten beveger seg og hvordan hest og rytter fungerer sammen. Det kan være stor forskjell på hvordan salen ligger på hesten når den står i ro og når den beveger seg med rytter.

Om salen ikke skulle passe, kan jeg komme med anbefalinger til merker og modeller som kan passe hesten. Med mindre jeg har en brukt sal som selges for andre kunder som kan passe.

Kunden får konsultasjonsarket med mål og all info er notert på. Betaling foregår på stedet etter konsultasjonen med vipps (bedrifter får faktura pr. E-post).

Ved manglende oppmøte eller avbestilling senere enn 24 timer før avtalt time påløper konsultasjon og kjøre kostnad hvis det er avtalt utkjøring. 

Fra 1. Oktober vil det være 24 timer avbestillingstid for lokale utkjøringer i Vestfold og 72 timer for områder med langkjøring (Follo, Østfold, Oslo og omegn og andre steder med større avstander.

Turer til Trøndelag har egne avbestillingsbetingelser)

Salstopping

Alle saler med ullstopp eller luft- paneler trenger en justering eller utskiftning en gang i blandt.

Når jeg stopper om en sal bruker jeg kun ekte Norsk saueull fra Hillesvåg ullvarefabrikk av god kvalitet. Ull er et bevegelig materiale som former seg og endrer seg i struktur etter som den blir brukt, derfor kan man ikke forvente at en sal som er stoppen med ull vil holde samme fasong over lengre tid. Fordelen med å bruke ekte ull er at fiberen er myk som gjør den luftig med god spenst, og den former seg til hestens rygg når den er stoppet riktig. Og det er nettopp det man ønsker med en ny-stoppet sal, at den skal forme seg til hesten og gi god trykkfordeling og støtdemping. 

Når det er behov for en stopping, enten det er en full omstopp eller bare en justering, er det viktig å ta en ny tilpassing etter at jobben er gjort for å se at det ble riktig til hesten. Om det er kunder som bor langt unna og ikke har mulighet til å komme til meg, er ikke dette alltid like lett å få til. Da vil jeg prøve å finne best mulig løsning for hvert enkelt kundeforhold. I noen tilfeller vil det å ta en bilde og video-konsukatsjon være den beste løsningen til å begynne med. Etter en full omstopp anbefales det å gjøre en ny tilpassing med en eventuell etterfylling etter ca. 3 mnd. ved aktiv bruk.

Saler som har luft fungerer på en litt annen måte. Her er det ikke noe som skal stoppes men det er puter fylt med luft inni panelene som trenger å justeres etter hesten. Det brukes da en luftpumpe for å pumpe inn luft igjennom slanger festet til putene inni panelet. Det som er fint med luft er at den vil kunne fordele seg mens hesten er i bevegelse. Når den løfter ryggen ved klatring i terreng, samling i dressur eller sprang over hinder vil lufta flytte seg og gi mer plass til det. Samme når hesten huler ryggen så vil lufta samle seg på midten slik at man hele tiden har et jevnt trykk. Jeg pleier å si at saler med luft er veldig ærlige saler. Det vil si at du vil kunne kjenne mer bevegelser fra hesten og får et bedre samspill, men for enkelte vil det kunne by på utfordringer med å ha et urolig sete. Man skal passe seg for å pumpe i for mye luft da dette vil kunne gi en sprettball-effekt i stede for en myk og dempende følelse.

​Det er derfor viktig å finne den salen som passer best for deg og din hest siden ingen ekvipasjer er like.